fredag 22 februari 2013

Är ekologiskt alltid ekologiskt?

Började fundera lite igår när jag tittade på PLUS där de ifrågasatte varför alla äpplen hade en papperslapp påklistrad?
Den största anledningen (och de äpplena som alltid hade det) var för att märka upp de ekologiska äpplena, det var där jag började fundera...
Papper utvinns av skog som skövlas, känns sådär lagom ekologiskt och sen har vi klistret, om de inte klistrat dit den med ekologisk honung är väl klister rätt så långt ifrån ekologiskt, eller?
För att klistret är starkt det kan vi nog alla enas om, det är rätt så trickigt att pilla loss det utan att gräva bort lite skal.....


Och om nu klistret inte är ekologiskt tänker jag vidare... tränger det inte in i äpplet då och om det gör det hur nyttigt blir då detta ekologiska äpple, utan att ens ha gått in på alla avgasspyende lastbilstransporter som fraktar dem hit?

Rätta mig gärna om jag har fel, för i detta ämne har jag så gärna fel!

1 kommentar:

  1. Hej,
    Det blir ett långt svar :-)
    Man kan nog lita på att ekologiskt alltid är ekologiskt - så länge det är certifierat, t ex märkt med t ex Krav el EU-ekologist. Enligt reglerna får man inte ens säga el skriva att det man odlar och som ska säljas är ekologiskt utan att kunna bevisa det genom t ex ett Krav-certifikat. Du kan heller inte köpa dina Krav-märken utan att skicka in certifikatet.
    Den stora skillnaden på ekologiskt och konventionellt är ju, när det gäller växter, sättet att odla på. I ekologisk odling använder man inga kemiska bekämpningsmedel för vare sej insekter el svampsjukdommar utan man försöker istället gynna den biologiska mångfalden så att det reglerar sej själv med t ex extra många fågelholkar som gör att småfåglarna trivs och äter upp eventuella bladlöss mm, luftigare beskärning så inte svamparna trivs, odla andra växter i närheten som gynnar predatorer, dvs rovinsekter som äter skadeinsekterna. I konventionell odling använder man en rad olika kemikalier. Kemikalier som dessutom är systemiska och därmed finns i växtens alla celler så det hjälper föga att vare sej tvätta el skölja. Läkarna går nu också ut och säger att barn ska äta ekologisk frukt och grönsaker pga av kemikalieresterna i de konventionellt odlade. De små klistemärkena gör nog inte så stor skillnad utan ger istället information om vad som är vad. Själv tycker jag konventionella äpplen, främst importerade, smakar rena rama kemifabriken - allt annat än äpple. Hej hopp från Carina

    SvaraRadera